Батарея Tesla на елементах 4680 спантеличила перших власників

Дата: 27.06.22 image

Перші клієнти Tesla вже отримали кросовери Model Y, випущені на підприємстві компанії у Техасі. Ці машини дещо відрізняються від тих, що робляться в Каліфорнії: їх кузови зварені з великих панелей, а батарея зібрана з новітніх акумуляторів формату 4680.

 

Власне, труднощі з масовим виробництвом цих акумуляторів і призвели до того, що поки що в Техасі випускають зовсім небагато машин.

 

Tesla традиційно не називає ємність батарей своїх електромобілів, обмежуючись лише запасом ходу. Так, для Model Y техаської збірки він становить 279 миль або 449 кілометрів за методикою EPA.

 

На YouTube каналі Spoken Reviews провели своє випробування із зарядкою кросовера та з'ясували, що при повному наповненні в батарею влазить 67,5 кіловат-годин. При цьому раніше користувачі змогли нарахувати в батареї 828 елементів розміру 4680. При ємності кожного в 98 ват-годин сумарна місткість всього блоку повинна становити 81,4 кіловат-години.

 

Така розбіжність може пояснюватися тим, що Tesla примусово обмежує використовувану ємність нових батарей, не будучи впевненою в їхній надійності та довговічності. Це типова практика автовиробника. Отримавши більше даних, компанія зазвичай проводить оновлення програмного забезпечення вже проданих машин «по повітрю», після чого користувачам стає більше енергії.

 

Для порівняння, батарея Model Y каліфорнійської збірки зі «старими» елементами живлення 2170 має повну ємність у 82 кіловат-години. З них використовувалися лише 75 кіловат-годин, але пізніше виробник збільшив це значення.

 

Нагадаємо, що замовити Model Y техаської збірки через сайт Tesla поки що неможливо, потрібно безпосередньо звертатися до компанії. За словами деяких покупців, такі кросовери зараз на дві тисячі доларів дорожчі